Pellavakuitu – 10 mielenkiintoista faktaa pellavakuidusta

Pellavan kuitupituus ja hienous

Pellavakuitukimpun pituus on 30 – 120 cm ja eeruskuidun pituus on 25 – 30 mm. Pellavalle on tyypillistä, että kuidun paksuus vaihtelee peruskuitujen muodon, lukumäärän ja paksuuden mukaan. Tällainen epätasaisuus on luonteenomaista pellavalle. Tällä perusteella voi esim. erottaa pellavakankaan puuvillasta.

Tiheys ja kemiallinen koostumus

Pellavan tiheys on sama kuin puuvillan eli 1,5 g/cm3, se on painava kuitu.
Pellavan kemiallinen koostumus on suunnilleen sama kuin puuvillalla, sisältää suurelta osin selluloosaa, mukana on peruskuituja yhteen liittävää kasviliima.

Väri ja kiilto

Valkaisematon pellava on harmahtavaa tai ruskehtavaa. Väri vaihtelee lajikkeen ja liotustavan mukaan. Pellavan valkaisu ei ole yhtä helppoa kuin puuvillan. Valkaisun yhteydessä pellava saattaa cotonisoitua. Pellavaa valkaistaan eri asteisesti: 1/1 valkaistu (1/1 vtu), ½ valkaistu (½ vtu), valkaisematon (vton). Pellavalla on kaunis kiilto, joka johtuu peruskuitujen sileästä, säännöllisestä pinnasta. Vesiliotetuissa pellavissa vaha-aineet ovat vielä jäljellä lisäämässä pellavalle tyypillistä kiiltoa.

Kuidun mikroskooppikuvat

Poikkileikkauskuvassa pellavakuitukimppu koostuu viisikulmion muotoisista peruskuiduista, joilla on keskusontelo. Peruskuidun pinnassa on paksumpia kohtia (solmuja), peruskuitu suippenee molemmista päistä.

Pellavatuotteiden puhtaus

Pellavatuotteet ovat yleensä hyvin puhtaita. Kasvista peräisin olevat jäänteet, päistäreet, lehtien ja siemenkotien osat, on yleensä poistettu hyvin kuituaineksessa. Rohdinlangoissa saattaa olla roskia mukana.

Lujuus ja venymä

Pellavakuidut ovat erittäin lujia, märkälujuus on vielä kuivalujuutta suurempi. Kuivalujuus on 20 – 65 cN/tex. Murtovenymä on erittäin pieni, 1 – 2 %.
Pellava on jäykkä ja joustamaton kuitu. Jäykkyyden vuoksi pellavatuotteet rypistyvät helposti. Taivutus- ja hankauslujuus ovat huonot.

Lämpökäyttäytyminen

Pellava on suurelta osin selluloosaa. Sitä voi silittää kosteana korkeissa lämpötiloissa, 220 – 240°C. Pitkäaikainen säilytys korkeissa lämpötiloissa alentaa kuidun lujuutta ja vaurioittaa sitä. Pellava palaa kuten puuvilla. Pellavan lämmönjohtokyky on erittäin hyvä.

Kemialliset kuituominaisuudet

Pellavakuidut ovat suurelta osin selluloosaa kuten puuvillakin. Kemialliset ominaisuudet ovat suunnilleen samanlaiset kuin puuvillan. Pellavan rakenne on huokoisempi kuin puuvillan. Kosteus imeytyy pellavaan helpommin.

Biologiset kuituominaisuudet

Pellava kestää mikrobeja hyvin varsinkin puhtaana. Sopivissa lämpö- ja kosteusolosuhteissa sienet ja homeet saattavat vaurioittaa pellavaa samaan tapaan kuin puuvillaa.

Fysiologiset kuituominaisuudet

Pellava on huono lämmöneriste, sillä on hyvä lämmönjohtokyky. Pellavavaate tai lakana tuntuu iholla viileältä. Pellava ei läpäise kosteutta vaan imee sitä tehokkasti. Kostuessaan kuidut turpoavat ja tekevät tekstiilirakenteesta entistä tiiviimmän. Pellava ei varaudu sähköisesti, koska se imee runsaasti kosteutta. Pellavatuote on sileän, viileän, jäykän tuntuinen. Pellavainen froteepyyhe on karkeamman tuntuinen iholla kuin puuvillapyyhe. Rohdinlangoista saadaan karkeampia tuotteita kuin aivinalangoista.