Pellavan pesu ja pellavan hoito paranee pesussa – pellavan hoito

Pellavan pesu,

Hoito ja säilytys


Pellava on selluloosakuitu. Se voidaan vesipestä, valkaistut tuotteet jopa 95°C:ssa. Lika tarttuu pellavaan vähemmän ja eroaa sen sileästä pinnasta paljon helpommin kuin puuvillasta. Nämä ominaisuudet tekevät pellavan erittäin sopivaksi pöytäliinamateriaaliksi. Pellavatuotteita ei tarvitse pestä niin usein kuin puuvillatuotteita, koska lika ei tartu herkästi sileään kuitupintaan. Pellavatuote ei kestä suurta mekaanista rasitusta. Siihen syntyy helposti pesuvekkejä, joita on vaikea saada pois. Kosteana silitys tai mankelointi saattaa parantaa lopputulosta.
Pellavatuotteen pesulämpötila on 40°C tai 60°C, erityisesti uusien, kirkkaan väristen tekstiilien pesu erillään muusta pyykistä, ei linkousta, kuosittelu mittoihin kosteana, ei rumpukuivausta, silitys (200°C) tai mankelointi kosteana. Pesujen myötä luonnonväriset pellavat muuttuvat valkoisemmiksi.
Uusi pellavafrotee kannattaa pestä ennen käyttöönottoa, tuote pehmenee ja imukyky paranee, pesu erillään muusta pyykistä, kevyt linkous. Ensimmäisissä pesuissa tuotteista irtoaa lyhyttä irtokuitua. Pellavatuotteet kutistuvat pesuissa.

Pellava on asiantuntijan mukaan hyvä vaihtoehto puuvillalle lähes missä tahansa käytössä. Hintaero puuvillaan kaventuu pitkäikäisyyden myötä.

Pellavalla on suotta kalliin ja elitistisen materiaalin maine, sanoo pellavan kanssa töitä yli kolmekymmentä vuotta tehnyt Leena Erkko.

Lappeenrantalainen Erkko on tehnyt pellavasta lähes kaikkea, perinteisistä kotitaloustekstiileistä vaatteisiin ja verhoihin.

 • Pellava on pitkäaikainen rakkauteni. Se tuo harmonisen ja rauhallisen olon sisustukseen ja on lisäksi materiaalina ekologinen, luettelee Erkko pellavan etuja.

Leena Erkko käytti pellavaa eri tavoin sisustaessaan loma-asuntomessuille kaksi kohdetta.

 • Monipuolisuutta pellavan käsittelyyn saa värjäämällä ja esimerkiksi brodeeraamalla ja muotojen vaihtelua erilaisilla pesuilla.

Helppohoitoinen pellava?!
Pellavaan hoitoon tottunut Leena ei pidä materiaalia hankalana hoitaa. Hänellä tosin on vinkki, miten nykyaikaisten, vähän vettä kuluttavien pesukoneiden kanssa kannattaa toimia.

 • Pellava tulee koneesta ruttuisena ja pesutaitoksilla, jollei käytä riittävästi vettä. Suosittelen liottamaan tai ainakin kastelemaan pellavan ja laittamaan sen märkänä koneeseen. Linkousaika kannattaa myös säätää lyhyemmäksi. Märkänä sitten oiotaan saumat, ravistellaan ja silitetään kosteana, niin hyvin toimii!

Leena Erkon mukaan pellava myös paranee koko ajan pestessä. Sen puumainen runkokuitu pehmenee pesujen myötä.

 • Pellava luovuttaa pesuissa omaa öljyään, siksi se vaalenee. Ja pesut tekevät pellavasta sen pehmeän, mummolasta tutun kankaan!

Pellavatekstiilit kannattaa kastella ennen pesukoneeseen laittoa.

Leena Erkko
Pellavaan ei kyllästy
Vaikka Leena Erkko on valmistanut pellavasta lähes kaikkea, ei hän tunnusta kyllästyvänsä materiaaliin.

 • Siihen ei kyllästy, koska sitä voi käsitellä niin monin eri tavoin, ja erilaiset kuosit tuovat kankaisiin eloa.

Peruspellavan harmaanruskea väri on monelle se ainut ja oikea, mutta Leena Erkon mielestä värjätyillä kankailla voi irroitella sisustuksessa paljonkin.

Materiaalia Erkko on etsinyt pitkään, ja nyt hän saa pääosan pellavistaan Venäjältä.

 • Tuhat kilometriä Suomesta itään löytyy maailman suurin pellavan kasvattaja ja myyjä, Vologda. Siellä on isoja tehtaita, erilaisia kuoseja ja hyvää laatua. Vologda on ihan pellava-aitta!

Vologda on maailman pellava-aitta!

Leena Erkko
Pellavan etuihin Erkko listaa vielä hengittävyyden, kosteudenimemiskyvyn ja antibakteerisuuden.

 • Pellavapyyhe ei muutu tunkkaiseksi, kuten kostea froteepyyhe.

Korkeamman hinnan Leena Erkko vakuuttaa maksavan itsensä takaisin pellavan pitkäikäisyydessä.

MITEN HOIDAN PELLAVATUOTTEITA?
Pellavaa pestessä kannattaa muistaa muutama asia.

 1. Pellavasta irtoaa herkästi kuituja varsinkin ensimmäisissä pesuissa, tämän vuoksi pellavat kannattaa pestä erillään muusta pyykistä.
 2. Pellava suositellaan pestäväksi mahdollisimman lyhyellä ohjelmalla ilman esipesua. Parhaan lopputuloksen saat kun kastelet pellavat ennen pesua.
 3. Täytä pesukone pellavaa pestessä vain puolilleen; tämä varmistaa että pellava saa tarvitsemansa veden puhdistusta varten. Lisäksi puolitäyttö vähentää pesun aikaista rypistymistä.
 4. Pellavatuotteidemme kloorivalkaisu on kielletty, mutta voit käyttää valkoisille pellaville happivalkaisuun perustuvia valkopesuaineita.
 5. Älä käytä huuhteluainetta, se heikentää kankaan imukykyä. Pyykkietikkaa voi kuitenkin huoletta käyttää!
 6. Kaikilla Vera-Veran pellavatuotteilla on suosituspesulämpötila 40°C. Suosituspesulämpötila johtuu luonnonkorkkisista logolapuista, joiden valmistaja on luvannut logojen kestävän tämän lämpötilan. Korkeampi pesulämpötila voi kuluttaa logolapun pintaa. Kangas kestää tarvittaessa pesun myös 60°C, mutta ympäristösyistä suosittelemme pesua mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Pellava on antibakteerinen materiaali, joka peseytyy hyvin myös matalassa lämpötilassa.
 7. Pellava tulee lingota vain hellävaraisesti: max 800rpm.
 8. Jos pellavat jäävät koneeseen/pyykkikoriin odottamaan kuivumaan asettelua, syntyy herkästi ryppyjä, jotka eivät lähde kuin uudestaan kostuttamalla ja silittämällä. Pellavat voi myös mankeloida. Mikäli pellavat haluaa silittää tai mankeloida, helpointa se on kankaan ollessa vielä hieman kostea. Vera-Veran kirjekuorilakanat on suunniteltu siten, että ne voi vetää mankelin läpi, toisin kuin tavalliset muotoonommellut lakanat.
 9. Kuivausrummussa kuivaamista ei suositella. Älä kuivaa ainakaan kovimmilla kierroksilla, äläkä kaappikuivaksi asti. Kuivausrumpu veltostuttaa pellavan kuituja; kangas kyllä pehmenee mukavasti, mutta siitä tulee heikompaa.
 10. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hajuttomuus ja likaantumattomuus. Toki pellavakin menee likaiseksi, ja alkaa haisemaan likaiselta, mutta siihen kuluu enemmän aikaa kuin monilla muilla kuiduilla. Pellavaa ei siis tarvitse pestä kovin usein. Pitkän käyttöajan takaamiseksi suosittelemme pesemään tekstiilit vain tarvittaessa ja aina mahdollisimman hellävaraisesti.
 11. Pellava tykkää käytöstä! Se pehmenee, tulee mukavamman tuntuiseksi ja ’paranee vanhetessaan’.